Pstrąg łososiowy z warzywami

Lekka obiadowa propozycja- idealna, jeśli lubicie rybę. Zawsze się sprawdza i często wpada mi do głowy jako pierwsza, jeśli za długo nie mam pomysłu na obiad. Nadal mam dość ciężkich potraw po świętach, więc wszelkie posiłki warzywno-rybne są u mnie bardzo mile widziane. Zainteresowani? Zatem do dzieła!

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • ok. 400 g pstrąga łososiowego (2 filety)
  • ok. 100 g selera
  • ok. 100 g korzenia pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 duże marchewki

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następni wrzucamy do gotującej się wody (można ją posolić) i podgotowujemy przez 10 minut.
  2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Podgotowane warzywa wyławiamy z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy kawałki pstrąga łososiowego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10-12 minut.

Smacznego!

Please follow and like us: