Izaura (sernik na czekoladowym spodzie)

Izaura to, zgodnie z tytułem postu, sernik na czekoladowym spodzie, a więc połączenie murzynka i tradycyjnej masy serowej. U mnie wprawdzie ten spód zaczął żyć swoim życiem i wylądował w trakcie pieczenia na górze ciasta (dosłownie przerósł moje oczekiwania), ale nie zmienia to faktu, że całość jest przepyszna. Zainteresowani takim połączeniem? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • ok. 1 kg dobrze zmielonego białego sera
  • 8 jajek
  • 1 paczka margaryny (250 g)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • ok. 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła

 

Przygotowanie:

  1. W garnuszku (o pojemności ok. 1 litra, najlepiej o grubym dnie) roztapiamy margarynę na małym ogniu. Gdy będzie płynna, wsypujemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy kakao i mleko, do połączenia składników, pilnując przy tym, aby masa się nie zagotowała. Gdy będzie już jednolita i gładka, odstawiamy ją do ostudzenia.
  2. Gdy czekoladowa masa przestygnie (może być lekko ciepła) przystępujemy do przygotowania masy serowej. W dużej misce umieszczamy twaróg, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, budyń, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz olej (lub roztopione masło) i mieszamy, ręcznie lub mikserem. Po wymieszaniu masa powinna być kremowa, bez grudek.
  3. Z pozostałych czterech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Gdy zacznie powstawać piana, dodajemy porcjami 1/4 szklanki cukru, aż piana trochę się usztywni.
  4. Do osobnej miski przelewamy masę czekoladową. Porcjami przesiewamy do niej mąkę pszenną i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a na samym końcu po 2-3 łyżki piany z białek, mieszając powoli, aby masa stopniowo się rozluźniała.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blachę wylewamy ciasto czekoladowe i rozprowadzamy równomiernie. Następnie, miejsce przy miejscu, wylewamy chochelką (lub wykładamy łyżką, w zależności od gęstości) masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez ok. 45-60 minut (zwykle czekam do lekkiego zrumienienia masy serowej).

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag:

  • Aby rozpieścić się jeszcze bardziej, możecie polać ciasto roztopioną czekoladą.
  • Zamiast margaryny można użyć masła.
  • Nie trzeba zużyć całego kilograma sera, wystarczy już 700 g. Zmiana proporcji nie jest wtedy konieczna. Pamiętajcie tylko, że masa serowa może wyjść znacznie rzadsza, ale absolutnie nie jest to powód do paniki. 🙂
Please follow and like us: