Dwukolorowy biszkopt

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego, ale najlepiej, żeby to nie było zbyt skomplikowane i pracochłonne. I właśnie taki jest dwukolorowy biszkopt- idealny do upieczenia na szybko. Zanim zajrzycie do przepisu, skoczcie jeszcze do Kulinarnego ABC. Tam opisałam moje sposoby na to, aby biszkopt zawsze był udany. A gdy będziecie wiedzieć już wszystko, działajcie!

Składniki:

  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • niepełne 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

  1. Białka przekładamy do dość dużej miski i zaczynamy miksować. Gdy się spienią, porcjami dosypujemy cukier.
  2. Gdy piana stanie się sztywna, a mieszadła będą zostawiać w niej wyraźne ślady, zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Każde z nich należy dokładnie wmieszać w pianę, ale najlepiej robić to już ręcznie, np. rózgą kuchenną. Po dodaniu wszystkich żółtek połowę masy jajecznej przekładamy do osobnej miski.
  3. Odmierzamy 3/4 szklanki mąki i porcjami przesiewamy do wybranej miski, każdą porcję należy dobrze wmieszać.
  4. Ponownie odmierzamy 3/4 szklanki mąki, jednak tym razem odejmujemy 2-3 łyżki i uzupełniamy je kakao. Taką mieszankę przesiewamy do drugiej miski, również dokładnie mieszając.
  5. Wybraną blachę natłuszczamy i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką porcjujemy jasną masę- w mojej blasze zmieściły się 4 rzędy po 3 porcje.
  6. Na środek każdej jasnej porcji kładziemy porcję ciemnego ciasta, następnie znów jasnego i tak dalej, dopóki obie masy się nie skończą. W miarę nakładania ciasto powinno zacząć się rozlewać i nie powinno już być przerw między porcjami.
  7. Biszkopt wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Smacznego!

 

Please follow and like us: