Czasem mamy ochotę na coś słodkiego, ale najlepiej, żeby to nie było zbyt skomplikowane i pracochłonne. I właśnie taki jest dwukolorowy biszkopt- idealny do upieczenia na szybko. Zanim zajrzycie do przepisu, skoczcie jeszcze do Kulinarnego ABC. Tam opisałam moje sposoby na to, aby biszkopt zawsze był udany. A gdy będziecie wiedzieć już wszystko, działajcie!
Składniki:
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- niepełne 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Białka przekładamy do dość dużej miski i zaczynamy miksować. Gdy się spienią, porcjami dosypujemy cukier.
- Gdy piana stanie się sztywna, a mieszadła będą zostawiać w niej wyraźne ślady, zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Każde z nich należy dokładnie wmieszać w pianę, ale najlepiej robić to już ręcznie, np. rózgą kuchenną. Po dodaniu wszystkich żółtek połowę masy jajecznej przekładamy do osobnej miski.
- Odmierzamy 3/4 szklanki mąki i porcjami przesiewamy do wybranej miski, każdą porcję należy dobrze wmieszać.
- Ponownie odmierzamy 3/4 szklanki mąki, jednak tym razem odejmujemy 2-3 łyżki i uzupełniamy je kakao. Taką mieszankę przesiewamy do drugiej miski, również dokładnie mieszając.
- Wybraną blachę natłuszczamy i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką porcjujemy jasną masę- w mojej blasze zmieściły się 4 rzędy po 3 porcje.
- Na środek każdej jasnej porcji kładziemy porcję ciemnego ciasta, następnie znów jasnego i tak dalej, dopóki obie masy się nie skończą. W miarę nakładania ciasto powinno zacząć się rozlewać i nie powinno już być przerw między porcjami.
- Biszkopt wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Smacznego!
Please follow and like us: