Spaghetti aglio, oglio e peperoncino

Bardzo prosta i szybka wersja spaghetti. Idealna, jeśli zabraknie składników do mięsnego sosu lub po prostu, jeśli lubicie pikantne dania. Jak wskazuje nazwa, przydatna będzie papryczka peperoncino, ale możecie użyć każdej pikantnej papryczki, jaką akurat macie pod ręką – ja użyłam suszonych płatków chili. Cała lista składników jest krótka, a przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. Spróbujcie koniecznie. Zerknijcie na przepis i do dzieła!
składniki na porcję dla dwóch osób

Składniki:

  • 140 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżeczki płatków suszonej papryczki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy go po upływie odpowiedniego czasu i przekładamy z powrotem do garnka.
  2. Do gorącego makaronu wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, a także wsypujemy ostrą papryczkę, następnie całość mieszamy.
  3. Taki makaron możemy od razu podać, zostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem, a nawet zostawić do wystygnięcia i podgrzać dopiero przed podaniem (warto wtedy skropić go jeszcze oliwą).

Smacznego!

Kilka drobnych uwag

  • Jeśli nie macie papryczki w płatkach, tylko ususzoną w całości, wystarczy ją drobno posiekać przed dodaniem. Można też użyć papryczki w proszku – wtedy powinna wystarczyć jedna łyżeczka.
  • Pamiętajcie, aby ilość papryczki dostosować do własnej odporności na pikantność.
  • Jeśli znudzi Wam się już pikantne spaghetti, możecie wrócić do spaghetti z mięsnym sosem. 🙂
Please follow and like us: