Nadziewane ciasto czekoladowe

Cóż może być lepsze od ciasta czekoladowego? Ciasto czekoladowe z kremem! Zatem jeśli smakował Wam murzynek, to z tym ciastem zapewne też się polubicie. Zwłaszcza, że nie jest wcale dużo trudniejsze w przygotowaniu, a wygląda efektownie. Chętni do spróbowania? Zatem do dzieła!

proporcje dla formy do pieczenia babki o średnicy 26 cm i wysokości ok. 6 cm.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany 30-36% (musi być schłodzona)
  • 250 g serka mascarpone (również schłodzonego)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztapiamy margarynę. Gdy już będzie płynna, dodajemy 1/2 szklanki cukru (1/4 zostawiamy do ubijania białek) i dalej podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. Do takiej masy wsypujemy kakao, mieszamy, a następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, ale pilnując, by masa się nie zagotowała. Gdy wszystko się połączy, odstawiamy do wystudzenia.
  3. Po wystudzeniu masy (może być lekko ciepła) przelewamy ją do większej miski i przesiewamy do niej porcjami mąkę (na początek 1,5 szklanki) oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając po dodaniu każdej porcji. Najlepiej używać do tego drewnianej łyżki.
  4. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już dość solidna, dodajemy do niej pozostałą z robienia masy 1/4 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Gotową pianę dodajemy do czekoladowego ciasta w 2-3 porcjach, aby masa powoli się rozluźniała. Po dodaniu każdej porcji mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Na tym etapie ciasto powinno być gęste, ale wciąż spływać z łyżki (nic się nie stanie, jeśli będzie to przerywany strumień). Gotową masę przelewamy formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut – najlepiej po pół godzinie sprawdzić stan wykałaczką. Jeśli po wbiciu w ciasto będzie sucha, nie obklejona czekoladową masą, ciasto jest już upieczone. Wówczas wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  5. W misce ubijamy śmietanę. Gdy mieszadła zaczną zostawiać wyraźne ślady, dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie zaczynamy dodawać po jednej łyżce mascarpone, wciąż dokładnie mieszając. Gdy składniki się połączą i krem będzie gęsty, odstawiamy go do lodówki.
  6. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odwracamy do góry spodem. Odcinamy go (grubości około 2 cm) i odkładamy. Pozostałą część ciasta wydrążamy – należy pamiętać, aby zostawić ok. 1 cm nienaruszonego ciasta przy brzegu oraz tulejce. Najlepiej wydłubywać ciasto małą łyżeczką, ostrożnie, aby nie przebić dna.
  7. W wydrążone miejsce przekładamy przygotowany wcześniej krem, zakrywamy odkrojonym spodem i ponownie odwracamy. Gotowe ciasto można jeszcze polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kilka drobnych uwag:

  • Okruchy z wydrążonego ciasta można wykorzystać do zrobienia bajaderek.
  • Metalową formę, przed wlaniem do niej ciasta, należy natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą, aby nie było później problemów z wyjęciem ciasta. Jeśli używacie silikonowej formy, można pominąć ten krok.
Please follow and like us: