Cóż może być lepsze od ciasta czekoladowego? Ciasto czekoladowe z kremem! Zatem jeśli smakował Wam murzynek, to z tym ciastem zapewne też się polubicie. Zwłaszcza, że nie jest wcale dużo trudniejsze w przygotowaniu, a wygląda efektownie. Chętni do spróbowania? Zatem do dzieła!
proporcje dla formy do pieczenia babki o średnicy 26 cm i wysokości ok. 6 cm.
Składniki:
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 4-5 łyżek ciemnego kakao
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml śmietany 30-36% (musi być schłodzona)
- 250 g serka mascarpone (również schłodzonego)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- W rondelku roztapiamy margarynę. Gdy już będzie płynna, dodajemy 1/2 szklanki cukru (1/4 zostawiamy do ubijania białek) i dalej podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Do takiej masy wsypujemy kakao, mieszamy, a następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, ale pilnując, by masa się nie zagotowała. Gdy wszystko się połączy, odstawiamy do wystudzenia.
- Po wystudzeniu masy (może być lekko ciepła) przelewamy ją do większej miski i przesiewamy do niej porcjami mąkę (na początek 1,5 szklanki) oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając po dodaniu każdej porcji. Najlepiej używać do tego drewnianej łyżki.
- Do ciasta dodajemy po jednym żółtku i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już dość solidna, dodajemy do niej pozostałą z robienia masy 1/4 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Gotową pianę dodajemy do czekoladowego ciasta w 2-3 porcjach, aby masa powoli się rozluźniała. Po dodaniu każdej porcji mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Na tym etapie ciasto powinno być gęste, ale wciąż spływać z łyżki (nic się nie stanie, jeśli będzie to przerywany strumień). Gotową masę przelewamy formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut – najlepiej po pół godzinie sprawdzić stan wykałaczką. Jeśli po wbiciu w ciasto będzie sucha, nie obklejona czekoladową masą, ciasto jest już upieczone. Wówczas wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
- W misce ubijamy śmietanę. Gdy mieszadła zaczną zostawiać wyraźne ślady, dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie zaczynamy dodawać po jednej łyżce mascarpone, wciąż dokładnie mieszając. Gdy składniki się połączą i krem będzie gęsty, odstawiamy go do lodówki.
- Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odwracamy do góry spodem. Odcinamy go (grubości około 2 cm) i odkładamy. Pozostałą część ciasta wydrążamy – należy pamiętać, aby zostawić ok. 1 cm nienaruszonego ciasta przy brzegu oraz tulejce. Najlepiej wydłubywać ciasto małą łyżeczką, ostrożnie, aby nie przebić dna.
- W wydrążone miejsce przekładamy przygotowany wcześniej krem, zakrywamy odkrojonym spodem i ponownie odwracamy. Gotowe ciasto można jeszcze polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kilka drobnych uwag:
- Okruchy z wydrążonego ciasta można wykorzystać do zrobienia bajaderek.
- Metalową formę, przed wlaniem do niej ciasta, należy natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą, aby nie było później problemów z wyjęciem ciasta. Jeśli używacie silikonowej formy, można pominąć ten krok.
Please follow and like us: