Czekoladowa owsianka

Skoro już zaprzyjaźniłam się z płatkami owsianymi, postanowiłam zrobić kolejny krok i trochę je podrasować. Nadal jadam owsiankę na gęsto z tego przepisu, ale teraz od czasu do czasu rozpieszczam się i przygotowuję ją w wersji trochę bardziej deserowej, aby jeszcze bardziej umilić sobie poranek. Dodatkowo zauważyłam, że jeśli rano zjem takie słodkie, syte śniadanie, mam mniejszą ochotę na podjadanie słodyczy w ciągu dnia. A Wy lubicie się tak rozpieszczać? Jeśli tak, zerknijcie na przepis i do dzieła!

porcja dla jednej osoby

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • ok. 20 g gorzkiej czekolady (o zawartości ok. 70% kakao)
  • 1 banan

 

Przygotowanie:

  1. W garnuszku (używam litrowego o grubszym dnie) podgrzewamy mleko.
  2. Do gorącego mleka wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Do naszego czekoladowego mleka wsypujemy płatki owsiane i gotujemy 1-2 minuty, ciągle mieszając. Gdy całość zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty, aby płatki wchłonęły resztę płynu.
  4. Gotowe płatki przekładamy do miseczki razem z pokrojonym na kawałki bananem.

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag

  • Zamiast banana można użyć oczywiście innego ulubionego owocu. Dla mnie jednak banan jest najfajniejszą opcją na początek dnia, ponieważ razem z ugotowaną na mleku owsianką stanowi odpowiednio syte śniadanie.
  • Zwykle nie ważę czekolady, której używam – wrzucam po prostu cały rządek. Jeśli czekolada jest podzielona na małe kostki, używam trzech, jeśli na duże – dwóch.
  • Zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej, wtedy jednak lepiej zrezygnować z miodu, aby nie przesłodzić.
  • Jeśli lubicie eksperymenty, spróbujcie użyć nadziewanej czekolady lub takiej z kawałkami skórki z pomarańczy.
Please follow and like us: