Pierogi ruskie

Przez całe moje dzieciństwo jadłam pierogi z mięsem, a teraz moimi ulubionymi stały się ruskie. Ogólnie bardzo polubiłam się z pierogami, głównie dlatego, że można ich przygotować trochę więcej, zamrozić i sięgnąć po nie, gdy nie będzie pomysłu na obiad lub zabraknie czasu na gotowanie skomplikowanego dania. Poza tym, wbrew pozorom, przygotowanie 25 pierogów nie trwa wcale aż tak długo, jak mogłoby się wydawać. Do tego wspólne lepienie może być bardzo miłym, rodzinnym czasem. Zachęceni? To do dzieła!

proporcje na około 25 pierogów, wycinanych szklanką o średnicy ok. 9 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g twarogu
  • ok. 250 g ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

 

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w posolonej wodzie (15-20 minut od momentu zagotowania wody). Następnie odcedzamy je i rozgniatamy.
  2. Do ziemniaków dodajemy twaróg i całość mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga – aby nadzienie nie było mdłe, pieprzu należy wsypać naprawdę sporo. Tyle, aby wydawało nam się, że jest go za dużo.
  3. Bierzemy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy gorącą wodę oraz olej, doprawiamy także szczyptą soli. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania ręką. Zagniatamy do momentu, w którym cała mąka będzie już wmieszana, a ciasto będzie elastyczne. Jeśli kawałki ciasta lub mąka odpadają, nie chcą się łączyć, dolewamy odrobinę wody. Jeśli składniki połączyły się, ale ciasto wydaje się za twarde i mało plastyczne, należy dodać jeszcze odrobinę oleju (zwykle wystarczy maksymalnie jedna łyżka).
  4. Gotowe ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Każdą z nich kolejno wykładamy na stolnicę, zagniatamy jeszcze chwilę, a następnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko – na grubość około 2 mm.
  5. Z rozwałkowanego ciasta szklanką o cienkim brzegu wycinamy krążki. Na środku każdego układamy porcję nadzienia (czubatą łyżeczkę), a następnie dokładnie zlepiamy brzegi (nadzienie można trochę zgnieść).
  6. Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej, posolonej wody i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać same, z odrobiną roztopionego masła lub ze zrumienioną cebulką.

 

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag

  • Surowe pierogi można zamrozić i zachować na czarną godzinę, gdy nie będziemy mieć czasu na gotowanie obiadu. W tym przypadku najlepiej ułożyć je na tacce, talerzu lub arkuszu folii aluminiowej w takich odstępach, aby się nie dotykały i zostawić na półtorej godziny w zamrażalniku. Po tym czasie można podzielić je na porcje i przełożyć do woreczków.
  • Mrożone pierogi gotuje się dokładnie tak samo jak surowe, a więc wrzucamy je do gorącej, posolonej wody i gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia. Mrożonym pierogom wypłynięcie zajmie po prostu trochę więcej czasu.
Please follow and like us: