Lody kawowe

Jeśli smakowały Wam lody śmietankowe, to kawowe też polubicie – zwłaszcza, jeśli oprócz lodów uwielbiacie kawę. 🙂 Sposób przyrządzania jest prawie taki sam, więc nie będzie najmniejszego problemu. A samodzielnie przygotowane kawowe lody dają naprawdę dużą satysfakcję – i oczywiście świetnie smakują. Do dzieła!

Lody przygotowuję przy użyciu maszyny, ale da się je zrobić nawet, jeśli nie posiadacie tego urządzenia. 🙂

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30-36%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • dodatkowe 2-3 łyżki cukru (do żółtek)

 

Przygotowanie:

  1. Do szklanki o pojemności 400 ml wsypujemy kawę i zalewamy do pełna wrzątkiem. Po kilku minutach, gdy fusy opadną na dno, przelewamy kawę przez drobne sitko do małego garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i mieszając, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Później zostawiamy rondelek na małym ogniu, żeby kawa bulgotała sobie, aż będzie nam potrzebna. 🙂
  2. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie w misce (na tyle dużej, aby później zmieściła się w niej połowa porcji śmietany) zaczynamy ucierać żółtka z kilkoma łyżkami cukru. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jasnożółta i puszysta.
  3. Gdy śmietana będzie gorąca, połowę porcji przelewamy wąskim strumieniem do masy jajecznej, cały czas ją miksując. Gdy składniki są już dobrze wymieszane, masa śmietanowo-jajeczna wraca do garnka.
  4. Do garnka wlewamy również gorącą kawę, wąskim strumieniem, mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) i cały czas podgrzewając całość. Z czasem masa zacznie gęstnieć – będzie zostawać cienką warstwą na łyżce, nabierze konsystencji rzadkiego budyniu (może być jednak rzadsza, niż w przypadku lodów śmietankowych, ponieważ jest rozwodniona kawą). W tym momencie zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy masę z powrotem do miski i zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzoną masę wstawiamy do lodówki na 1 lub 2 godziny, aby porządnie się schłodziła. Po tym czasie przelewamy ją do maszyny do lodów, która resztę zrobi za nas. 🙂 Prawie gotowe, zmrożone lody przekładamy do pojemnika (po sklepowych lodach lub do jakiegokolwiek innego, w którym można mrozić) i umieszczamy je w zamrażalniku na kilka godzin.

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag:

  • Jak wspomniałam, lody można przygotować bez użycia maszyny. W takim wypadku należy schłodzoną masę przelać od razu do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Należy wówczas pamiętać, aby co 20-30 minut wyjąć ją, przemieszać dobrze widelcem lub przemiksować.
  • Czas, jaki masa powinna spędzić w maszynie do lodów, zależy od samej maszyny, dlatego warto zerknąć do instrukcji. W przypadku mojego sprzętu, przy dobrze schłodzonej masie, wystarczy 15-20 minut. Należy pamiętać, że lody wyjmowane z maszyny dalej będą trochę wodniste. Ostatecznej konsystencji nabiorą dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku.
  • Lody kawowe po wyjęciu z zamrażalnika mogą być twardsze niż śmietankowe (zostały rozwodnione kawą), dlatego jeśli nie dają się formować trzeba dać im kilka/kilkanaście minut, aby zmiękły i trochę się rozmroziły.

 

 

Please follow and like us: