Lody truskawkowo-bananowe (na patyku)

Zapewne wszyscy pamiętamy czasy dzieciństwa i robienie lodów z Danonków. Przypomniałam sobie o tym ostatnio i pomyślałam, że takie lody na patyku to właściwie kolejny fajny pomysł na przygotowanie zdrowego deseru z owoców, których mamy przecież teraz pod dostatkiem. Jeśli więc macie ochotę na coś takiego, do dzieła!

proporcje na około 7 foremek do lodów 

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 300 g bananów
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  • Truskawki miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek – jeśli Wam one nie przeszkadzają, można pominąć ten krok.
  • W osobnej misce miksujemy banany razem z sokiem z cytryny.
  • Musy owocowe przelewamy do foremek – najpierw wlewamy do połowy mus truskawkowy, a następnie uzupełniamy musem bananowym. Wkładamy patyczki i umieszczamy foremki w zamrażalniku na co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag:

  • Do przygotowania lodów można użyć oczywiście dowolnych owoców.
  • Zamiast wlewać po pół foremki każdego musu, można wlewać na przemian po 1-2 łyżki – uzyskamy wówczas lody w paski.
  • Takie lody na patyku możemy spokojnie przechowywać długi czas w zamrażalniku i sięgać po nie, gdy najdzie nas ochota na coś zimnego i owocowego. 🙂
  • Przed wyjęciem lodów z foremek dobrze jest włożyć je na chwilę do gorącej wody lub po prostu wyjąć z zamrażalnika odpowiednio wcześnie i dać im chwilę na ogrzanie, aby trochę się rozmroziły i odeszły od ścianek.
Please follow and like us: