Muffinki z jagodami

To trochę zmodyfikowana wersja przepisu na muffinki z marmoladą – dostosowana do tego, co miałam akurat w domu. Lubię piec muffinki, ponieważ można je przygotować z dowolnymi dodatkami i łatwo się nimi podzielić. Są też świetną słodką przekąską w ciągu dnia. A wersja z jagodami przywodzi mi na myśl wycieczki w góry i zjadanie owoców prosto z rosnących przy szlaku krzaków… Jeśli zatem macie przypadkiem pod ręką szklankę jagód – do dzieła!

proporcje na 12 muffinek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • 1-2 łyżki roztopionego masła
  • opcjonalnie 50 ml mleka – może być potrzebne do rozrzedzenia ciasta

 

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem – kilka minut, aż masa stanie się jasnożółta, puszysta, a cukier się rozpuści (najszybciej zrobi się to przy użyciu miksera).
  2. Do jajek porcjami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia – tu przechodzimy na mieszanie ręczne, najlepiej użyć rózgi. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Po podniesieniu rózgi powinno z niej spływać strumieniem, a nie kapać. Jeśli jest za gęste, wlewamy odrobinę mleka. Jeśli za rzadkie – wsypujemy trochę więcej mąki. Na koniec wlewamy roztopione masło.
  3. Do ciasta wsypujemy jagody. Użyłam zeszłorocznych, pływających w syropie, ale spokojnie można użyć świeżych. Całość ponownie mieszamy, a następnie przelewamy do foremek – każdą uzupełniamy mniej więcej do 3/4 wysokości.
  4. Muffinki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag:

  • Mleko można zastąpić śmietaną – ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite.
  • Jagody można skoncentrować w jednym miejscu – uzupełnić foremkę do połowy wysokości, ułożyć łyżeczkę owoców na środku i przykryć je łyżką ciasta.

 

Please follow and like us: