Szybkie lody jogurtowo-owocowe

Już niedługo pojawią się świeże owoce! Co będzie można z nimi zrobić? Na przykład zamrozić i mieć w zapasie, gdy najdzie nas ochota na szybkie, orzeźwiające lody. Dziś przedstawię podstawowy przepis, który możecie dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie smaki chodzą Wam po głowie. Zainteresowani? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 150 g mrożonych owoców (użyłam mieszanki owoców leśnych i malin)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Umieszczamy składniki w malakserze. Możemy je lekko przemieszać, aby jogurt dotarł między owoce i aby upewnić się, że ostrza nie są zablokowane.
  2. Włączamy malakser i pozwalamy, aby zrobił resztę za nas. 🙂 W trakcie miksowania możemy poruszać miską lub 2-3 razy przemieszać, aby wszystkie owoce zostały dobrze posiekane.
  3. Gotowe lody porcjujemy i zjadamy ze smakiem. 🙂

Smacznego!

 

Kilka drobnych uwag

  • Do przygotowania lodów można użyć gotowej sklepowej mieszanki owoców lub zamrozić to, co mamy w domu.
  • Przed zamrożeniem owoce należy pokroić na małe kawałki (plastry, kostka). Dzięki temu szybciej się zmiksują, więc zdążymy je podać, zanim się roztopią. Dodatkowo warto zamrozić owoce na tacce, rozłożone jedną warstwą, aby były jak najmniej posklejane.
  • Możemy użyć właściwie dowolnych owoców (nie polecałabym chyba tylko jabłek): bananów, wiśni/czereśni (oczywiście bez pestek), kiwi…
  • Lody zrobione z bananów będą zdecydowanie najbardziej kremowe. Warto zatem do naszej mieszanki dodać kilka kawałków banana, żeby poprawić konsystencję lodów oraz dosłodzić je w naturalny sposób.
  • Większość owoców po zamrożeniu straci trochę na smaku i słodkości, dlatego dosłodzenie w większości przypadków będzie konieczne, ale zależy to jak zwykle od naszych preferencji. Po wstępnym zmiksowaniu składników warto spróbować masy i ustalić, czy jest odpowiednio słodka. Oczywiście zamiast cukru możemy zawsze użyć miodu.
  • Lody są bardzo topliwe, dlatego najlepiej podać je zaraz po przygotowaniu. Możemy też je zamrozić, ale wtedy pamiętajmy, aby wyjąć je kilkanaście minut przed podaniem, aby zmiękły. Po wyjęciu z zamrażalnika będą twarde jak kamień, więc uformowanie kulek może być problematyczne.
Please follow and like us: