Pikantna zupa-krem z dyni

zupa-krem z dyniMoja pierwsza dyniowa zupa i ogólnie pierwsze spotkanie z dynią w kuchni. Przepis jest dość szybki i prosty, a zupa dość sycąca. Smak dyni nie jest bardzo wyczuwalny, ale oczywiście można to zmienić, dodając jej więcej. Świetnie sprawdzą się do niej grzanki, jeśli lubicie sobie pochrupać. 🙂

Porcja dla 6 osób.

Składniki:

  • 750g-1kg dyni
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1-2 łyżeczki suszonych płatków chilli (lub jakakolwiek inna ostra papryczka)*
  • 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • olej do smażenia (ok. 1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy ją na małe kawałki. Na tym etapie warto sprawdzić, w którym garnku nam się ona zmieści. 🙂 Następnie przesmażamy w tym garnku pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, aż będzie złocista (trwa to około 10-15 minut). Następnie dodajemy papryczkę i smażymy jeszcze 1-2 min.
  2. Dodajemy dynię, bulion i mleko kokosowe (odrobinę można zostawić do dekoracji) i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż dynia zmięknie. (ok. 20-30 minut)
  3. Gdy zupa trochę ostygnie, blendujemy i gotowe! Po wlaniu na talerz można dorzucić grzanki lub udekorować posiekaną bazylią, suszonymi płatkami chilli, mleczkiem kokosowym lub posypać ostrą papryczką w proszku.

Smacznego!

* można też spokojnie użyć ostrej papryki lub chilli w proszku, ale wtedy prawdopodobnie będzie trzeba dodać więcej.

Please follow and like us: